Mézek

Mézet nem szabad 1 éves kor alatti gyermeknek adni!

Ellenjavallt még az alábbi betedségeknél:

cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas koleszterinszint, mézallergia, méhcsípés-allergia, gyomorsavtúltengés (a repce mézzel lehet próbálkozni).

Antibakteriális (,de nem antibiotikus) és fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmas a sebek fertőtlenítésére, gyógyítására. A mézet kisebb égések kezelésére is használhatjuk.

A sötétebb színű mézek (pl. fenyő) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban. A mézben vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is vannak, de csak nagyon kis mennyiségben.

Tárolás közben nem csökken a vitamin és ásványianyag tartalma.

A magas hőmérséklet csökkenti az antibakteriális aktivitást, emellett a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak.

Nem érdemes forró italba keverni gyógyító célzattal!

Az akácméz (és a hársméz) a nagy gyümölcscukor=fruktóz tartalma miatt lassabban ikrásodik.

A gyorsan krémesedő, kristályosodó  mézeknek magas a szőlőcukor-tartalma. A leggyorsabban kristályosodó méz, a repceméz.

A kristályos méz kiolvasztása  maximum 40°C-os vízfürdőben tartva a mézesüveget történjen. 

A Manuka méz, amely Új-Zélandról származik, híres erősebb antibakteriális hatásáról, köszönhetően a benne található metilglioxálnak. Ezt a mézet gyakran alkalmazzák a sebek és égési sérülések kezelésére, mivel hatékonyan segíti a regenerálódást.

Gargalizáláshoz is használhatja a mézet, egy csipet sóval egy pohár langyos vízben elkeverve. 

A magyar méz ízében és összetételében a legjobbak közé tartozik, de csak olyan mézet érdemes vásárolni, amelynek címkéjén szerepel a termék származási helye és a méhész neve.

"Ha mézet találsz, egyél,amennyi jólesik,de túl sokat ne egyél, mert kihányod!"Biblia,RÚF- Példabeszédek 25,16.

Nincs listázandó termék(ek) ebben a kategóriában.