Mézek
Mézet nem szabad 1 éves kor alatti gyermeknek adni!
Ellenjavallt még az alábbi betedségeknél:
cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas koleszterinszint, mézallergia, méhcsípés-allergia, gyomorsavtúltengés (a repce mézzel lehet próbálkozni).
Antibakteriális (,de nem antibiotikus) és fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmas a sebek fertőtlenítésére, gyógyítására. A mézet kisebb égések kezelésére is használhatjuk.
A sötétebb színű mézek (pl. fenyő) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban. A mézben vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is vannak, de csak nagyon kis mennyiségben.
Tárolás közben nem csökken a vitamin és ásványianyag tartalma.
A magas hőmérséklet csökkenti az antibakteriális aktivitást, emellett a méz aroma- és illatanyagai is károsodnak.
Nem érdemes forró italba keverni gyógyító célzattal!
Az akácméz (és a hársméz) a nagy gyümölcscukor=fruktóz tartalma miatt lassabban ikrásodik.
A gyorsan krémesedő, kristályosodó mézeknek magas a szőlőcukor-tartalma. A leggyorsabban kristályosodó méz, a repceméz.
A kristályos méz kiolvasztása maximum 40°C-os vízfürdőben tartva a mézesüveget történjen.
A Manuka méz, amely Új-Zélandról származik, híres erősebb antibakteriális hatásáról, köszönhetően a benne található metilglioxálnak. Ezt a mézet gyakran alkalmazzák a sebek és égési sérülések kezelésére, mivel hatékonyan segíti a regenerálódást.
Gargalizáláshoz is használhatja a mézet, egy csipet sóval egy pohár langyos vízben elkeverve.
A magyar méz ízében és összetételében a legjobbak közé tartozik, de csak olyan mézet érdemes vásárolni, amelynek címkéjén szerepel a termék származási helye és a méhész neve.
"Ha mézet találsz, egyél,amennyi jólesik,de túl sokat ne egyél, mert kihányod!"Biblia,RÚF- Példabeszédek 25,16.
Nincs listázandó termék(ek) ebben a kategóriában.

