NAGY CSALÁN
- URTICA DIOICA
Kérem válasszon kiszerelést!
Címkék: NAGY CSALÁN, évelő, gyógynövény
Magyarországon mindenütt előforduló, évelő növény.A talaj nitrogéntartalmának indikátora. Magas termetű 50–150 cm magas, csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású növény. A csalánszőrök érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel. Ennek oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat tartalmaznak. A csalánszőr hangyasavon kívül, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés. Fontos gyógynövény, de számos hazai lepkefaj tápnövénye is.
Régebben a növény friss hajtásával ütögették a reumásokat(ami valódi segítség). Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. Cukorbetegség esetén vizes kivonata hatásos. A csalán kivonat szabadgyök megkötő képessége a kvercetin után a legnagyobb.
Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.
A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt néha sörhöz is használják fűszerként. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti.
A házilag készített csalánlé hígítva kiváló növénykondicionáló, míg hígítatlan állapotban rovargyérítő hatása is ismert. Csalánnal a nagyon piszkos üvegeket, még a petróleumos üveget is ki lehetett tisztítani. A tejesedények öblítésére, mosására, kiforrázására vagy bedörgölésére csalánfajokat (Urtica dioica, U. urens) használtak régebben.
A mag fehérje-, nyálka-, zsírosolaj-tartalmú, alkoholos kivonata vagy préselt olaja roboráló hatású.
Takarmányozásban erősítheti az állatok immunrendszerét, kórokozókkal szembeni ellenállóságát, valamint takarmánykiegészítőként (forró vizes kezelés után, mely enyhíti annak csípősségét) való hasznosítása fokozhatja a baromfik súlygyarapodását, a tyúkok tojáshozamát.
Levelének gyűjtési ideje március-április, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal szokás gyűjteni.
Kúszó gyöktörzzsel és maggal szaporodik.
7000mag/1 gramm.