Karórépa, Swede, Rutabaga

  • Brassica napus var. napobrassica

Kérem válasszon!

Kétéves növény. Termése megvastagodott szárgumó melyet felhasználnak.

A karórépa a tarlórépa és a vadkáposzta spontán kereszteződésével jött létre. Kulináris szempontból egy tipikus téli zöldség.

A karórépa megközelítőleg gömb alakú, alsó részén zöldes-sárgás, felül pirosas-lilás héjú, fehér vagy sárga húsú, édes-kesernyés, a retekre és a karalábéra emlékeztető ízű gyökérgumó.

A burgonya elterjedése előtt fontos tápláléknövény volt, de később inkább a disznókat etették vele és csak éhínségek idején került gyakrabban asztalra. A korabeli magyar szakácskönyvek még csak „répa”-ként említik, de Czifray-nál már karórépaként szerepel.

A karórépa szőlőcukrot, fehérjét, zsírt, kénes illóolajokat, ásványi anyagokat, karotint, A-provitamint és B1, B2, C-vitamint, továbbá nikotinsavat tartalmaz. A magas víztartalma miatt igen kalóriaszegény.

Felhasználható nyersen, savanyítva, főzve püréként, ragukban, más gyökérzöldségekhez hasonló módon.

350 mag / g

A tasakban 14000 mag van, 100 m2- re elegendő.

Legnézettebb termékek

Legnézetebb termékek