Stevia

  • Stevia rebaudiana

Kérem válasszon!

A 40-60 centiméteres magasságot érhet el. Édesítésre felhasználható levelei lándzsa alakúak, fogazott szélűek.
Ha később szeretnék vele édesíteni, akkor a virágzást megelőzően takarítsuk be a növényt, fellógatva szárítsuk ki, majd a szárakról lefejtett leveleket, őröljük le. Az így kapott por állagú anyag jól tárolható, és sokáig használható.
A leveles hajtásai édesek. Sőt! A sztívia szárított leveleiből készített őrlemény 30-szor olyan édes, mint a kristálycukor. Fogyasztása nem jelent plusz kalóriát szervezetünknek, mivel glükozidjai bomlás nélkül emésztődnek és ürülnek ki szervezetünkből.A cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukor szintet.
Paraguay hegyvidéki lakosai - a guarani indiánok - már több száz éve felismerték édességét, és használják teaédesítésre, étvágy csillapításra, bőrbetegségek, vágási sebek kezelésére, mert állítólag gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül.
Kedvező ásványianyag tartalma és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmas fogszuvasodás, fogíny betegségek és fogfájás kezelésére, szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására.
A stevia nevelhető magról, de a palánták kiültetésével várjuk meg a fagyok elmúltát.
Kiültetés előtt kb. 8 héttel vessük el a magokat.
Talaja jó vízáteresztő képességű legyen, mert a pangó vizet ,de a föld kiszáradását sem szereti.
Az edényben nevelt növény átteleltethető, az első fagyok előtt vigyük be teleltető helyére.
Dél-Amerikában honos növény.

Legnézettebb termékek

Legnézetebb termékek