Tavaszi mák vetőmag
- Zafir
- Papaver somniferum L.
Kérem válasszon kiszerelést!
Címkék: Étkezési mák vetőmag zafir, tavaszi
Alacsony morfin tartalmú, emberi fogyasztásra alkalmas,élelmiszeripari felhasználására szánt fajta.
Konyhakertben és szántóföldön termeszthető étkezési tavaszi mákfajta.
A termése átlagosan 1,10 t/ha volt a két kísérleti évben,2016/2017-ben Szlovákiában.
130 napos vegetációs periódussal , középkorai, fehér virágú, kék magvú mákfajta.
1,14 m növényhosszúságú, nagyon jó ellenálló képességgel a megdőléssel szemben.
Az érés utáni gubók nemkívánatos kinyitásával szembeni ellenállása jó 1,55%-os nyitott kapszulákkal . A mag színe világoskék, jó szín egyensúlyú.
Ezer mag:0,51 gramm .
A magolaj tartalom 46,4% volt. A linolsav tartalom 71,3%, a linolénsav 0,8% és az olajsav 17,3%.
Az MS Zafir fajta egészségi állapota jó, a fajta a kontroll fajtákhoz képest jobban ellenállt a pleospórás vagy helmintospóriumos levél- és tőszáradásnak.
Tavaszi vetésre alkalmas,januártól vethető!
Ültetés | |
Betakarítás | VI-VII. |
Sor és tőtáv | 35-40 X 6-10 cm |
Vetés időpontja szabadföldön | II-III. |
Vetésmélység | 1 cm |
Vetőmagszükséglet (g/10m2) | 0,4-0,5 g (Az alkalmazott sor- és tőtávolságtól, valamint a Használati értéktől függően.) |
Vízigény | közepes |