Vöröshagyma

Vöröshagyma

  • Rossa Lunga di Firenze
  • Allium cepa

Kérem válasszon kiszerelést!

50 g / tasak 3 175 Ft (bruttó) - Ideiglenes készlethiány

1000 g / tasak 44 450 Ft (bruttó) - Ideiglenes készlethiány

Hosszúkás, palack formájú lila sonkahagyma.

Nem csípős lila hagyma, sötétvörös héjjal. Húsa ízletes, vágáskor rózsaszínes.

Korai újhagymának az egyik legjobb.

Nagyon lágy, édes ízű, nyersen, salátába különösen ajánlott. Ha később vetjük, erőteljesebb szárat nevel.

Vetés: március-április; sorköz: 25-30 cm, 5 cm-re ritkítjuk.

A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, az így termelt hagyma azonban hármas hasznosítású is lehet. Az egyik a nyári zöldhagyma. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet töltögetünk, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

Másik a nyár végi szedéssel kapható dughagyma, amely a jövő év korai zöldhagymáját biztosítja.

Végül pedig a késő ősszel felszedhető normál, tárolásai hagyma. Ez azért lehet jobb a dughagymáról termesztett verziónál, mert később éri el a teljes érettséget és maximális szárazanyagot, így a tárolás megkezdésekor még nem vesztett vizet, szemben a dughagymáról kapott, de már nyáron betakarított hagymával. A magról termesztett hagyma tovább tárolható.

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra; ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.


A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni.

Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

Vetés szabadföldbe: március első fele-április vége,
Betakarítás ideje szabadföldön: július-augusztus végéig

Legnézettebb termékek

Legnézetebb termékek